top of page

A coaching folyamata- 2. rész; amikor a kliens és a coach elsőször találkoznak


Megkönnyebbülten és mosolyogva jöttem ki az ajtón, lendületes léptekkel haladtam a megállóig. A buszon ülve már higgadtabban átgondoltam az elmúlt 25 perc eseményeit. Kicsit feszélyezetten mentem ma az előzetes konzultációra.

Találkoztam Mariannal, aki végig nagyon kedvesen, bátorítóan és barátságosan mosolyogott.

Tulajdonképpen beszélgettünk egy jót. Mariann elmondta, hogy ez a mai alkalom ingyenes, nem kötelező megtartani, de a kölcsönös szimpátia és a további együttműködés miatt nem árt. Az online térben is találkozhattunk volna, de én a személyes konzultációs lehetőséget részesítettem előnyben. Ez a mai alkalom egy rövidebb találkozás volt és valóban Mariann által előzetesen elmondott 25 percig tartott.

Általában ennyi idő mindkét fél számára elegendő arra, hogy el tudják dönteni, hogy szeretnének-e a továbbiakban a coaching folyamatban együtt dolgozni. A kölcsönös szimpátián túl ilyenkor fel kell mérnem, hogy a coaching módszere segítség-e a problémád megoldásában.  - magyarázta kérdésemre Mariann. Röviden bemutatkoztunk egymásnak. Mariann kérdésére elmondtam, hogy sem most, sem korábban nem vettem részt még semmilyen segítő folyamatban és nem igazán tudom, hogy mi az a coaching.


Mariann kedvesen és érthetően elmagyarázta, hogy a coaching nem tanácsadás és nem terápia, hanem egy segítő beszélgetés, egy folyamat, amely során én vagyok a fókuszban és az én elakadásaimat segíti Mariann megoldani különböző coaching eszközök segítségével.

  • Ez a folyamat minimum öt alkalomból áll, de több is lehet. Az alkalmak hossza 60 vagy 90 perc, heti vagy kétheti rendszereséggel ismétlődnek

  • Mariann 60 perces alkalmakkal dolgozik, heti rendszereséggel és egy alkalom díja 16 ezer forint. Számomra ez teljesen elfogadható volt.

  • Mariann online és személyesen is visz folyamatokat. Ezt követően rátértünk arra, hogy munkahelyi elakadásom van és ebben szeretnék segítséget kérni. Jó lett volna rögtön kiadni magamból, hogy mi nyomja a lelkemet, de megértettem, hogy ez itt és most nem arról szól. Mariann megkért, hogy a mai alkalom után két nap múlva jelezzek vissza számára e-mailben vagy telefonon, hogy szeretném-e folytatni és akkor tudunk időpontot egyeztetni. Mariann azt is elmondta, hogy ha folytatjuk, akkor az első coaching ülés a kapcsolati szerződésről és a témalista írásáról fog szólni. Ezzel a rövid spoilerral felkeltette az érdeklődésemet. Mariannt egyébként nagyon szimpatikusnak találtam, így másnap már jeleztem felé, hogy szeretném folytatni.


17 views0 comments

Comments


bottom of page